Tanssillisuuden, tahansa liikkeen mukaan ottaminen antaa lisäpotkun aivoille ja hyvinvointi laajenee. Aktiivisuus lisääntyy, puran huomaamatonta stressiä, työstän suruja, joita et tiedostanut ja silmiini syttyy kipinä. Tai sitten tulee itku, jota en odottanut, mutta jotain tapahtuu ja elämä kuplii – henki kulkee ja kroppakin lämpenee ja aivoni kiittävä!

 

”Minusta tuntuu, että lennän tämän rytmin mukaan…”

”Minusta tuntuu, että lennän tämän rytmin mukaan…”

”Minusta tuntuu, että lennän tämän rytmin mukaan…”

”Minusta tuntuu, että lennän tämän rytmin mukaan…”

Kun ikäännymme ja vaivaannumme, alkaa tylsistyminen ehkä lisääntyä verrattuna siihen, kun olimme elämämme kunnossa ja nuori sydän sykki joka suuntaan, jokaiselle hymylle ja jokaiselle uudelle laululle levylautasella. Enää ei käsi nouse ja jalka vippase, ei saa edes äänilevyä lautaselle, ei ole enää soitinta ja kaikki musiikki tuntuu olevan vaikeasti saatavilla bittiavaruudessa. Onneksi Helvillä on sentään CD-levykokoelma, jota hän joskus soittelee meidän muidenkin iloksi!

 

”Tämä laulu sai minut aina nuorena hyvälle tuulelle…”

”Tämä laulu sai minut aina nuorena hyvälle tuulelle…”

”Tämä laulu sai minut aina nuorena hyvälle tuulelle…”

”Tämä laulu sai minut aina nuorena hyvälle tuulelle…”

Sinun musiikkisi hoitaa Sinua, kun vain annat sen soida!

 

”Soitatko mulle sen vanhan valssin, missä se …?”

”Soitatko mulle sen vanhan valssin, missä se …?”

”Soitatko mulle sen vanhan valssin, missä se …?”

”Soitatko mulle sen vanhan valssin, missä se …?”

T.T laalaa savonkielellä (Kuva Jukka Kinanen)

T.T laalaa savonkielellä (Kuva Jukka Kinanen)

T.T laalaa savonkielellä (Kuva Jukka Kinanen)

Joku tiesi kertoi, että Elli kuunteli nuorena Esko Rahkosta aina, kun se oli mahdollista! Käydessäni muusikkona hoitolaitoksissa ja vanhusten palvelukeskuksissa vien mukanani ukulelen lisäksi jonkinlaisen jenkkakoneen, humppakuution tai bluetooth-kaiuttimen ja kännykän, jolla pääsen musiikin verkkopalvelusta soittamaan ryhmäläisten mielimusiikkia tai luontoäänimaisemia. Enimmäkseen soitan ja laulan livenä, säestän ja innostan muusikkona. Osallistujien aktivoimiseksi mukana on kassillinen AEVOLIÄKETTE (suom. Aivo-lääke) pilleripurkeissa, joissa on musiikkitohtorin määräämää aivopilleriä. Joku kyselee, miten tämä purkki aukeaa, mutta se ei aukea, kun se on liimattu kiinni.  Aivolääke aktivoituu, kun purkkia alkaa soittamaan musiikin mukana rytmissä – ihan siinä, minkä sinä löydät musiikkiin!

 

 

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

Muusikon soittaessa toisten kanssa hermokudos aktivoituu monelta kannalta: ääni aktivoi kuuloalueen, näkö omansa, hauislihas liikehermon ja koko aivotietokone alkaa tehdä töitä sen suuntaan, että saanko oman rytmini istumaan tähän ryhmän rytmiin – kokonaisuuteen. Lisäksi otetaan mukaan hoilaaminen eli puhekeskus (ei tartte osata laulaa) ja jalkojen tömistys ja siinä se on – aivoja aktivoiva hauska musiikkihetki porukalla. Joskus loppuhuipennuksessa HUUDETAAN ääneen ja ihmetellään – mitä, onkos täällä sallittua huutaa? OLIPAS SE HAUSKAA!

Ammattilainen osaa houkutella osallistujia mukaan siinä määrin, kuin he pystyvät. Kokemukseni on, että seniorit haluavat haasteita, haluavat ponnistella ja oppia uutta, vaikka välillä käsi ei toimi tai ääni ei kulje. Silti halutaan osallistua ja kokeilla omia rajoja ja ylittääkin niitä. Pelkästään rytmien soittaminen yhdessä on hieno kokemus ja kun siihen saa mukaan hoilaamisen ja pienen liikkeen, niin ollaan jo hyvinvoinnin aalloilla!

 

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Useimmat osallistujat saapuvat rollaattorilla tai kävelykepin kanssa, joskus osastoilla tullaan mukaan rullatuolilla tai sängyssä maaten ja vierellä on mahdollisesti hoitoavustaja antamassa aivoliäke-instrumentin soitettavaksi. Joillakuilla on jo omat rumputtimet mukana! Porukalla tehdään musiikkia, hoilataan ja saadaan pieni hengästyminen ja hiki aikaiseksi. Monta kertaa minulta on kysytty: millon tulet uudelleen. Vastaan: ensi viikolla, jos toiminnalle on annettu varoja, eli jos työstä maksetaan palkkaa. Henkilökuntaakin on mukana pelimannipiirissä ja monelle työtehtävä on myös virkistävä hetki työssä.

 

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Tee kotona tyhjenneestä vitamiinipilleripurkista itsellesi soitin! Laita siihen ruokalusikallinen riisiä tai karkeaa suolaa ja varmista korkin kiinnipysyminen teipillä, jos sisään laittamasi määrä soi sopivasti omaan korvaasi. Tee toinen samanlainen kaverille, jolla ei enää kädet toimi. Soita näitä soittimia yhden laulun verran päivässä, kun radiosta tulee sopiva kappale tai jos saat laitettua itse mielimusiikkiasi soimaan. Ota oma lauluääni, hoilaaminen, rallattelu mukaan ja heiluta kehoa, jalkoja ja kroppaa musiikin mukana. Keskimäärin radiossa soiva laulu kestää kolme minuuttia, sen tarvitset aivojen aktivoimiseen ja sen jatkamiseen tulee himo, kun pääset alkuun. Jo pelkkä rytmin soittaminen radiosta tulvivan musiikin mukana aktivoi aivoja mahtavasti. Jos pilleripurkin pysyminen kädessä on ongelma, ota suti tai tiskiharja ja soita sitä pöydänkulmaan tai purkinkanteen – pääasia on että soitat musiikin mukana rytmiä – ja hoilaat tai rallattelet mukana.

 

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Tarvitaan sinun tahto, kuulevia korvia, uteliaita mieliä ja terveitä käsiä, että hoitotahtoosi saadaan kirjattua mielimusiikkisi vuosien takaa. Sitä saadaan saataville nappia painamalla, muistitikku soittimeen lataamalla tai laittamalla hyllystä vanha CD-levy soittimeen pyörimään.

 

 

Tarvitaan ehkä myös Elämänpuu-moniste huoneesi seinälle, että henkilökohtaisen avustajan sairasloman sijainen näkee heti, mitä musiikkia minä, Juuso mielellään kuuntelisin, kun en pysty itse enää pyytämään, saati laittamaan peliä soimaan. Sen jälkeen voi riittää, että otat kädestäni kiinni ja heilut hetken kanssani vanhan musiikkini tahdissa. Sitten minut on paljon mukavampi viedä suihkuun tai vaihtaa petiini lakanat.

 

Minun musiikkini hoitaa minua!

Minun musiikkini hoitaa minua!

Kiitos kun annat sitä minulle sitten, kun minä en enää muista!

 

 

(tuottaja, yhteismuusikko ja –pedagogi)

On toiminut mm. mielenterveyskuntoutujien ja vanhusten palvelukeskuksissa muusikkona ja ryhmätoimintojen aktivaattorina.

On perustanut Ukulelelähettiläät –ryhmän, joka toteuttaa avoimia harjoituksia mm. sairaaloiden auloissa, PS-Muisti ry:n muistikahviloissa ja mm. Nenäpäivässä.

On aktiivinen lauluntekijä ja julkaisee omaa musiikkia.

(Julkaistu ensimmäisen kerran Uusi Invalidi -lehdessä 1/2020, TSI ry.)

T.T laalaa savonkielellä (Kuva Jukka Kinanen)

Joku tiesi kertoi, että Elli kuunteli nuorena Esko Rahkosta aina, kun se oli mahdollista! Käydessäni muusikkona hoitolaitoksissa ja vanhusten palvelukeskuksissa vien mukanani ukulelen lisäksi jonkinlaisen jenkkakoneen, humppakuution tai bluetooth-kaiuttimen ja kännykän, jolla pääsen musiikin verkkopalvelusta soittamaan ryhmäläisten mielimusiikkia tai luontoäänimaisemia. Enimmäkseen soitan ja laulan livenä, säestän ja innostan muusikkona. Osallistujien aktivoimiseksi mukana on kassillinen AEVOLIÄKETTE (suom. Aivo-lääke) pilleripurkeissa, joissa on musiikkitohtorin määräämää aivopilleriä. Joku kyselee, miten tämä purkki aukeaa, mutta se ei aukea, kun se on liimattu kiinni.  Aivolääke aktivoituu, kun purkkia alkaa soittamaan musiikin mukana rytmissä – ihan siinä, minkä sinä löydät musiikkiin!

 

 

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

”Kuuntelin nuoruuteni tuttua laulua ja hytkyin mukana…”

Muusikon soittaessa toisten kanssa hermokudos aktivoituu monelta kannalta: ääni aktivoi kuuloalueen, näkö omansa, hauislihas liikehermon ja koko aivotietokone alkaa tehdä töitä sen suuntaan, että saanko oman rytmini istumaan tähän ryhmän rytmiin – kokonaisuuteen. Lisäksi otetaan mukaan hoilaaminen eli puhekeskus (ei tartte osata laulaa) ja jalkojen tömistys ja siinä se on – aivoja aktivoiva hauska musiikkihetki porukalla. Joskus loppuhuipennuksessa HUUDETAAN ääneen ja ihmetellään – mitä, onkos täällä sallittua huutaa? OLIPAS SE HAUSKAA!

Ammattilainen osaa houkutella osallistujia mukaan siinä määrin, kuin he pystyvät. Kokemukseni on, että seniorit haluavat haasteita, haluavat ponnistella ja oppia uutta, vaikka välillä käsi ei toimi tai ääni ei kulje. Silti halutaan osallistua ja kokeilla omia rajoja ja ylittääkin niitä. Pelkästään rytmien soittaminen yhdessä on hieno kokemus ja kun siihen saa mukaan hoilaamisen ja pienen liikkeen, niin ollaan jo hyvinvoinnin aalloilla!

 

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Musiikki on aivolääkettä, aivoterveyden hoitoa ja sillä on terveysvaikutuksia!

Useimmat osallistujat saapuvat rollaattorilla tai kävelykepin kanssa, joskus osastoilla tullaan mukaan rullatuolilla tai sängyssä maaten ja vierellä on mahdollisesti hoitoavustaja antamassa aivoliäke-instrumentin soitettavaksi. Joillakuilla on jo omat rumputtimet mukana! Porukalla tehdään musiikkia, hoilataan ja saadaan pieni hengästyminen ja hiki aikaiseksi. Monta kertaa minulta on kysytty: millon tulet uudelleen. Vastaan: ensi viikolla, jos toiminnalle on annettu varoja, eli jos työstä maksetaan palkkaa. Henkilökuntaakin on mukana pelimannipiirissä ja monelle työtehtävä on myös virkistävä hetki työssä.

extra resources

 

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Musiikkia kotoa omin neuvoin tai ystävän kanssa?

Tee kotona tyhjenneestä vitamiinipilleripurkista itsellesi soitin! Laita siihen ruokalusikallinen riisiä tai karkeaa suolaa ja varmista korkin kiinnipysyminen teipillä, jos sisään laittamasi määrä soi sopivasti omaan korvaasi. Tee toinen samanlainen kaverille, jolla ei enää kädet toimi. Soita näitä soittimia yhden laulun verran päivässä, kun radiosta tulee sopiva kappale tai jos saat laitettua itse mielimusiikkiasi soimaan. Ota oma lauluääni, hoilaaminen, rallattelu mukaan ja heiluta kehoa, jalkoja ja kroppaa musiikin mukana. Keskimäärin radiossa soiva laulu kestää kolme minuuttia, sen tarvitset aivojen aktivoimiseen ja sen jatkamiseen tulee himo, kun pääset alkuun. Jo pelkkä rytmin soittaminen radiosta tulvivan musiikin mukana aktivoi aivoja mahtavasti. Jos pilleripurkin pysyminen kädessä on ongelma, ota suti tai tiskiharja ja soita sitä pöydänkulmaan tai purkinkanteen – pääasia on että soitat musiikin mukana rytmiä – ja hoilaat tai rallattelet mukana.

 

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Entä, kun olen hoitokodissa, enkä muista enää mistään mitään?

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Tarvitaan sinun tahto, kuulevia korvia, uteliaita mieliä ja terveitä käsiä, että hoitotahtoosi saadaan kirjattua mielimusiikkisi vuosien takaa. Sitä saadaan saataville nappia painamalla, muistitikku soittimeen lataamalla tai laittamalla hyllystä vanha CD-levy soittimeen pyörimään.

 

 

Tarvitaan ehkä myös Elämänpuu-moniste huoneesi seinälle, että henkilökohtaisen avustajan sairasloman sijainen näkee heti, mitä musiikkia minä, Juuso mielellään kuuntelisin, kun en pysty itse enää pyytämään, saati laittamaan peliä soimaan. Sen jälkeen voi riittää, että otat kädestäni kiinni ja heilut hetken kanssani vanhan musiikkini tahdissa. Sitten minut on paljon mukavampi viedä suihkuun tai vaihtaa petiini lakanat.

 

Minun musiikkini hoitaa minua!

Minun musiikkini hoitaa minua!

Kiitos kun annat sitä minulle sitten, kun minä en enää muista!

 

 

(tuottaja, yhteismuusikko ja –pedagogi)

On toiminut mm. mielenterveyskuntoutujien ja vanhusten palvelukeskuksissa muusikkona ja ryhmätoimintojen aktivaattorina.

On perustanut Ukulelelähettiläät –ryhmän, joka toteuttaa avoimia harjoituksia mm. sairaaloiden auloissa, PS-Muisti ry:n muistikahviloissa ja mm. Nenäpäivässä.

On aktiivinen lauluntekijä ja julkaisee omaa musiikkia.

(Julkaistu ensimmäisen kerran Uusi Invalidi -lehdessä 1/2020, TSI ry.)

Ajurj Antikaenen laalaa savoks (kuva Kamaan KariMattiAntero Puustinen)

Tarvitaan sinun tahto, kuulevia korvia, uteliaita mieliä ja terveitä käsiä, että hoitotahtoosi saadaan kirjattua mielimusiikkisi vuosien takaa. Sitä saadaan saataville nappia painamalla, muistitikku soittimeen lataamalla tai laittamalla hyllystä vanha CD-levy soittimeen pyörimään.

 

 

Tarvitaan ehkä myös Elämänpuu-moniste huoneesi seinälle, että henkilökohtaisen avustajan sairasloman sijainen näkee heti, mitä musiikkia minä, Juuso mielellään kuuntelisin, kun en pysty itse enää pyytämään, saati laittamaan peliä soimaan. Sen jälkeen voi riittää, että otat kädestäni kiinni ja heilut hetken kanssani vanhan musiikkini tahdissa. Sitten minut on paljon mukavampi viedä suihkuun tai vaihtaa petiini lakanat.

 

Minun musiikkini hoitaa minua!

Minun musiikkini hoitaa minua!

Minun musiikkini hoitaa minua!

Minun musiikkini hoitaa minua!

Kiitos kun annat sitä minulle sitten, kun minä en enää muista!

 

 

(tuottaja, yhteismuusikko ja –pedagogi)

On toiminut mm. mielenterveyskuntoutujien ja vanhusten palvelukeskuksissa muusikkona ja ryhmätoimintojen aktivaattorina.

On perustanut Ukulelelähettiläät –ryhmän, joka toteuttaa avoimia harjoituksia mm. sairaaloiden auloissa, PS-Muisti ry:n muistikahviloissa ja mm. Nenäpäivässä.

On aktiivinen lauluntekijä ja julkaisee omaa musiikkia.

(Julkaistu ensimmäisen kerran Uusi Invalidi -lehdessä 1/2020, TSI ry.)